Remote controls not responding

Recently the remote controls (a standard Humax and Logitech Harmony 525) have stopped working and only a power cycle seems to get them back.

A recent update to the latest custom firmware appeared to have solved the problem for a week, but it has now started reoccurring.

Possibly linked issues are;
The "ir package" has never worked, even though have tried remote control modes 1, 2 and 3
Having problems recording from Channel 4HD and E4, sometimes displays message "This channel is unavailable or scrambled" or picture is heavily pixelated.
The other HDR-Fox T2 in the house doesn't seem to have any of these problems.

Thanks for any help help or suggestions
 

Black Hole

May contain traces of nut
The first thing to do is a factory reset - this will wipe your tuning and schedule, but not the CF or existing recordings (unless you select the HDD format option). The schedule can be restored (after tuning) from the WebIF, either from the daily auto-save or you can be sure by taking a manual backup first.

Menu >> Settings >> Installation >> Factory Default

The next thing to do is go into the Telnet maintenance menu and run a disk check.

IIRC there are 6 remote channels, not three, but the WebIF can tell you which channel you are working on.
 
OP
R

Rugby Tank

Member
Thanks for suggestions.
Factory reset, disk check, fix disk.
Unfortunately problem returned.
Tried all six IIRC channels, none of them worked :-(
 
OP
R

Rugby Tank

Member
I do wonder if there is a connection between IIRC and the physical remote controls not working.

Anyway, any suggestions to help diagnose/resolve the remote control issue?

I am reluctant to remove and re-install all of the custom firmware, but it is the only thing I can think of.
 

af123

Administrator
Staff member
Enable IR debugging by running the ir3/debugon diagnostic and then restarting. You will then get IR-related messages in the humaxtv.log log file that should help diagnosis. See what you get in there when using the real remote control and when trying to inject commands through the web interface.
 
OP
R

Rugby Tank

Member
I have tried running ir3/debugon diagnostic twice, and have been accessing the humaxtv.log file via the diagnostics webif screen. But can not see any IR-related messages :-(
last few lines are:
92 ########################################
91 ###### New Cert is Added
90 CertPath :rootcert_1k.pem
89 Domain :.bbc.co.uk
 

MontysEvilTwin

Well-Known Member
@Rugby Tank - if you have changed the remote control code on the handset you must have used the procedure described here. If you do this (press and hold 0 and OK) with the remote directed at the HDR-FOX and the TV on with the correct TV input selected, you will get an on-screen message telling you which mode the box is in, regardless of which mode the handset is in. If you then select a number (1-6), the mode of both the handset and box will be changed and this will be confirmed by an on-screen message. If you don't get the on-screen messages while doing this there might be a hardware issue with the remote control or the HDR-FOX itself. You can test the remote control handset with a digital camera or camera phone. It you view the IR emitter on camera and press a button on the remote control, you should see it light up.
The IR custom firmware package uses WiFi so it might work even if you cannot get the actual remote to work. Try this: uninstall the IR package and reboot. Install the IR package again and reboot. Check the mode through Web-If and test. If it doesn't work, change mode, reboot and try again until you have tested all six modes. Reboot the HDR-FOX each time you change the mode of the IR package.
 
OP
R

Rugby Tank

Member
Thanks for the suggestions.

Remote control code:
I have two HDR-FOX boxes (one in the kitchen, the other in the lounge) and a Harmony 525 remote control.
None of the remote controls can bring up the the on-screen message on the Kitchen HDR-FOX.
I can get it displayed on the Lounge HDR-FOX which is in mode 1.
The Lounge remote control works with the kitchen HDR-FOX, when it responds to remote controls, so I assume it is also in default mode 1.

I uninstalled ir and rebooted.
When I re-installed ir I got the following message. Unfortunately, the webif remote control still doesn't work.

>>> opkg install ir
Installing ir (1.09) to root...
Downloading http://hpkg.tv/hdrfoxt2/base/ir_1.09_mipsel.opk.
Humax software version: 1.03.12
Configuring ir.
Collected errors:
* extract_archive: Cannot make dir /mod/boot/2/: File exists.
* wfopen: /mod/boot/2/libir3.so.install: Not a directory.
 

MontysEvilTwin

Well-Known Member
That looks to me like remnants of a previous installation of the IR package are preventing it from being reinstalled. I would probably delete the folder '/mod/boot/2/' (you should be able to do this in Web-IF>Browse Media Files by clicking on the first '/' in the directory path and opening the 'mod' folder) any try again. I'm not sure if deleting this file will have any unwanted side-effects so you are probably best to wait for others to comment before trying it.
 

af123

Administrator
Staff member
Can you run the 'general' diagnostic and post the results?
Once ir is working, it can be used to force the IR mode on the box which might resolve this.
 
OP
R

Rugby Tank

Member
General diagnostic result

Running: general

*** Directory Structure ***

Checking /mod partition type : Pass
Checking /mod filesystem type : Pass
Checking /mod/tmp directory exists : Pass
Checking /mod/var/opkg/tmp is a directory : Pass
Checking /mod/boot is a symlink : Pass
Checking /var/lib/humaxtv/mod is a directory : Pass
Checking /var/lib/humaxtv_backup/mod is a directory : Fail: -rwxr-xr-x 1 root default 151 Apr 8 2011 /var/lib/humaxtv_backup/mod
Checking /mod/boot/2 is a symlink : Pass
Checking /mod/boot links correctly : Pass
Checking /mod/boot/2 links correctly : Pass


>>> Ending diagnostic general
 
OP
R

Rugby Tank

Member
>>> Beginning diagnostic general

Running: general

*** Directory Structure ***

Checking /mod partition type : Pass
Checking /mod filesystem type : Pass
Checking /mod/tmp directory exists : Pass
Checking /mod/var/opkg/tmp is a directory : Pass
Checking /mod/boot is a symlink : Pass
Checking /var/lib/humaxtv/mod is a directory : Pass
Checking /var/lib/humaxtv_backup/mod is a directory : Pass
Checking /mod/boot/2 is a symlink : Pass
Checking /mod/boot links correctly : Pass
Checking /mod/boot/2 links correctly : Pass


>>> Ending diagnostic general
 
OP
R

Rugby Tank

Member
>>> Beginning diagnostic fix-flash-packages

Running: fix-flash-packages
Re-installing dbupdate
Removing package dbupdate from root...
Installing dbupdate (1.0.0) to root...
Downloading http://hpkg.tv/hdrfoxt2/base/dbupdate_1.0.0_mipsel.opk.
Configuring dbupdate.
Re-installing disable-dso
Removing package disable-dso from root...
Installing disable-dso (0.2) to root...
Downloading http://hpkg.tv/hdrfoxt2/base/disable-dso_0.2_mipsel.opk.
Configuring disable-dso.
Re-installing disable-ota
Removing package disable-ota from root...
Installing disable-ota (1.0.3) to root...
Downloading http://hpkg.tv/hdrfoxt2/base/disable-ota_1.0.3_mipsel.opk.
Configuring disable-ota.
Re-installing dlna-servername
Removing package dlna-servername from root...
Installing dlna-servername (1.0.3) to root...
Downloading http://hpkg.tv/hdrfoxt2/base/dlna-servername_1.0.3_mipsel.opk.
Configuring dlna-servername.
Re-installing multienv
Removing package multienv from root...
Installing multienv (1.7-1) to root...
Downloading http://hpkg.tv/hdrfoxt2/base/multienv_1.7-1_mipsel.opk.
Configuring multienv.
Re-installing rsvsync
Removing package rsvsync from root...
Installing rsvsync (1.0.3) to root...
Downloading http://hpkg.tv/hdrfoxt2/base/rsvsync_1.0.3_mipsel.opk.
Configuring rsvsync.
Re-installing tmenu
Removing package tmenu from root...
Installing tmenu (1.12) to root...
Downloading http://hpkg.tv/hdrfoxt2/base/tmenu_1.12_mipsel.opk.
Configuring tmenu.
Re-installing webif
Removing package webif from root...
Not deleting modified conffile /mod/webif/html/favicon.ico.
Installing webif (1.2.2-8) to root...
Downloading http://hpkg.tv/hdrfoxt2/base/webif_1.2.2-8_mipsel.opk.
SMART: (PASSED)
realloc: 1111
spinretry: 0
pending: 0
offline: 0
Configuring webif.
Collected errors:
* file_md5sum_alloc: Failed to open file /mod/webif/html/favicon.ico: No such file or directory.


>>> Ending diagnostic fix-flash-packages
 

prpr

Well-Known Member
Your disk doesn't look very well. Perhaps you would care to post your SMART statistics...
 
Top